Monday, 16 May 2011

Oh Sutera Bidadari>>> Best!!

Assalamualaikum... Salam Sejahtera...

Akhirnya Novel Sutera Bidadari dah selamat berada dlm tangan..
Dah selesai baca pun..
Memang terbaik la...


Di sini, bukan nak buat sinopsis, sebab sinopsis tu boleh dapat kat mana2 pun, tapi ade la sikit2 nak kongsi part2 yg dirasakan menarik.

1. Sadik
Sangat la terkejut dengan kematian Sadik ni. Sangat2 x sangka. Tergamam kejap mase bace tu. Sadis betol la bila dia mati dengan cara macam tu. Dibunuh oleh manusia yg makan manusia. Tak pasti disembelih ke ditusuk kat leher tu.. tapi memang kejam la..


2. Taghut
Yang ni buat rasa terharu pulak. Time Taghut aka Raja Roman ni mengucap syahadah. Lepas tu dia mintak maaf kat Luna sebab dia dah bunuh Munik, suami Luna. Satu lagi terharu dengan cinta dia kat isterinye, Permaisuri Sutera. Walaupun kejam, tapi bab cinta, dalam hati ade taman tu. hehe..


3. Saifullah
Suka part yg Saifullah nak selamatkan Elizabeth. Dia lari2 sambil buka coat, then terkeluar la sayap dia. Fuh, rupa2 nye dia adalah Indera, makhluk berbangsa Polip yg bersayap. Mantop... mantop... Rase2 Indera/Saifullah ni mesti hensem kan.. :)



4. Sang Dewi
Masa Sang Dewi terdampar kat tepi pantai tu. Lepas tu datang si Losai dan Jingga. Losai pijak perut Sang Dewi. Aduh, kesiannya... Mesti sakit... Lepas tu diorang ikat tangan dan kaki dia. Then bila Sang Dewi bertukar jadi makhluk sumpahan berupa ular tu, pastu terkeluar dari sempadan prasasti ke ape tu, terus jadi batu... kesian dia..huhu..


5.Saifudin/Laksmana Sunan
Banyak sangat part menarik tentang Saifudin ni. Tapi yg paling ingat mase dia nk minum dia baca bismillah then gelas tu pecah. Rupanya orang kampung pemakan manusia tu dah masukkan 'sesuatu'... Lepas tu, part yg akhir tu, dia nak sangat pergi jumpa Sang Dewi yg rupa-rupanya adalah Ratna, isteri dia yang dah meninggal tu. Sayang betul dia kat Ratna. Memang cinta sejati la.


6. Haryani
Haaa... watak Haryani di abad ni muncul balik. Mase dia pergi muzium, tengok pameran keris Laksmana Sunan. Menangis dia... huhu.. Tapi sikit tu je tentang Haryani ni. Dalam sambungan akan datang nanti mesti meriah balik dengan kemunculan watak Haryani dan Ratna ni semula. So, tunggu je la k.


Itu aje la part2 menarik yg berjaya diingat. Ni kalau ambil SPM lagi, layak tak dapat A1 untuk paper BM ni hehehe. Tapi senang kot nak score kalu cite ni jadi buku sastera SPM. Latar tempat banyak, latar masa pun banyak. Sinopsis la kot susah sikit nak buat. hehe.
ok, itu aje la. Babai....

5 comments:

kyra_G said...

nk bca jugakkkkkkkkkk hehehe

ismiladyjaja said...

tertarik ke kyra?? hehe

Anis Mohd said...

jajaa

peminat RAM eh .
hahahaaa

Aida Omar said...

habis suda die bc..hihi

Pojiekyra said...

hehehe mmg tertarik..tp xdpt la da cri huhuhuhu