Sunday, 16 July 2017

SALAM Trip To Bandung: Kampung Daun

Assalamualaikum..
1 April 2017
Lokasi: Kampung Daun

Okey.. Lunch hari ketiga ni, kitorang ke Kampung Daun. Tempat makan je pun. Tapi, Subhanallah.. tempatnya cantik bangat. Sejuk, nyaman, rasa nak tidur je kat sini. Siap ada air terjun lagi tu. Jalan nak pergi tu, kiri kanan ada kebun sayur. Very nice view.

Jalan nak masuk ke dalam. Kat tepi2 tu ada jual buah. Ada strawberry, salak, blueberry. Kak Aida beli strawberry.

Okey, jom masuk. Ekceli group yg lagi satu dah lama sampai. Diorang dah order dulu dah.

Cak! 

Nak order makan, kena ketuk beduk tu dulu. Nanti ada orang datang.

Tu, dah datang dah. 

Belek menu. Rasanya aku nak try Nasi Goreng Kampung Daun.

Tengok sudu pun dah lapar dah.

Tak ingat dah nama benda ni tapi sedap giler. Kitorang siap order 2nd round lagi.

Aku sebenarnya dok terbayang2 jus strawberry. Ada orang order masa makan kat The Stone Cafe. So aku mintak tolong Kak Ada oderkan sebab aku dah tak tahan sangat nak pergi toilet. Balik dari toilet, tengok yg sampai strawberry milkshake. Jus tarak. Buahnya habis. Huhuhu.. Tak pe la.. minum je la..

Kalau Nasi Padang tu, makanan Padang la. Kat sini pulak, Sunda style.. 

Taraaaa.. Dah sampai dah makanan aku. Nasi Goreng Kampung Daun. Terkezut la tengok besar camni. Malu pun ada jugak. Hahahaha..

Boleh tahan la rasa dia. Nasi goreng tu manis2 sikit. Lepas tu yg best nya siap ada satey 2 cucuk, ada kerepek belinjau yg memang aku suka, telur mata, sambal dan sayur.

Ni pulak menu special kat sini, Ikan Gurame Bakar. Sedap!

Madam Jag makan pizza kat sini. Dah tak lalu nak makan nasik katanya. Huhuhu..

Dah dapat makanan, muka ada senyum lah.



Cobaan untuk mengetuk




Lepas makan kitorang jalan2 kat dalam tu. Ada jugak jual makanan2.

Nombor pondok yang ada kat sini


Kat bumbung pondok ada pokok2 yang berbunga. 


Ada jugak air terjun yang nyaman ni!


Sunday, 7 May 2017

SALAM Trip To Bandung: Pasar Baru

Assalamualaikum..
1 April 2017
Lokasi: Pasar Baru, Bandung, Indonesia.

Yeah.. Inilah syurga shopping kat Bandung ni.

Sepatutnya kitorang pergi masa hari kedua tapi ditunda ke hari ketiga. 
Pergi tempat2 jauh dulu.  

Tapi sebelum tu aku nak cerita pasal kejadian yang berlaku sebelum pergi Pasar baru tu.

Al kisahnya sebelum pergi Bandung ni, aku dah activate kan pengeluaran antarabangsa Maybank aku. So masa hari kedua aku ada la cucuk RP500,000. Lepastu, Kak Ada macam dah terinspirasi la daripada aku. Dia mintak tolong aku cucuk duit guna kad aku. Husband dia masukkan ke akaun aku dari Malaysia. Makanya harini tibalah masanya nak cucuk. Aku cadang nak cucuk lagi RP500,000 untuk untuk standby nak shopping. Kak Ada nak 3 juta. Mula2 cucuk RP1.5juta dan berjaya.. Sebab limit sekali pengeluaran RP1.5juta. Sekali tak boleh pulak! Maka berlakulah keributan dan kekalutan. Rupanya kitorang salah pilih mesin ATM. Baru la kitorang tau ada 2 jenis mesin ATM, satu dia tulis situ "50,000" satu lagi "100,000" kalau nak cucuk banyak, cucuk kat mesin "100,000" tu. Sebabnya kalau dah cucuk kat mesin 50,000 tu, limit sehari jadi 1.5juta je. Nasib baik la ada Kak Farah, kitorang punya akauntan. So kitorang loan kat dia dulu, guna duit makan kitorang. Esok cucuk lain.

Lepas tu, terus gerak ke destinasi tujuan. Dalam van nak kesana, Pak Yoyo keluarkan 2 box Kek Lapis sebagai tester. Kalau nak beli, kek akan dibuat malam tu, esok boleh bawak balik. Kiranya fresh la. 1box tu berharga RP75,000. 


Untuk pergi ke Pasar Baru ni kitorang amik "tourist guide". Sebabnyaaa.. kitorang diberi 4 jam je dan tempat ni sangat lah besar bertingkek-tingkek. Boleh sesat. Satu group bayar RP150,000. Group kitorang ada 5 orang. Aku, Akma, Kak Ada, Kak Aida & Kak Wawa. Kitorang berlima ni dah siap booking dari kat Malaysia lagi. Tapi ada la beberapa orang yang selit2 masuk kat group kitorang time kat sini, Sis Sue, Sis Noren & Sis Wati. Tapi diorang bayar asing la.


Taraaa... Kitorang dalam Pasar Baru!!


Macam ni la suasana dia. Ramai giler orang.




 Okey, mari kita usha sikit hasil2 tuaian aku kat sini.

Telekung. Dalam banyak2, aku jatuh hati kat telekung ni. Kain sedap..
Aku beli 5 pasang untuk family aku. 5 pasang dapat RP160,000

Tshirt Bandung. 5 helai RP100,000
Tapi saiz diorang agak kecik. So, kene amik saiz yang lagi besar. Aku amik 15 helai dengan sehelai tshirt lengan panjang. Jadi la tu untuk bagi kat family dan kawan2.

Dah nak gerak dari kedai tshirt, Akma cakap nak beli untuk anak jiran dia. Time tu baru aku terpikir untuk beli kat anak buah aku jugak. So aku kongsi beli dengan Akma untuk cukup kan helai. Tapi aku terbeli 3 je. Anak buah aku yang lelaki ada 4 orang. Mana tak nya, ada yang membebel2 suruh cepat2. Bukannya lama pun, just nak amik lepas tu bayar je. Aku terus emo time ni.


Next, kedai kain batik, kain pelikat dan seangkatan dengannya.
Kat sini aku cepat2 je pilih. Amik je kain batik lepas 5 helai RP150,000 lepas tu tambah kain pelikat sehelai. Lepas tu aku tunggu kat satu sudut. Turn aku pulak tunggu orang.


Lepas kedai kain batik tu, merata2 lagi pusing. Sampai Sis Sue cakap nak beli kemeja untuk ayah dia. Sementara tunggu dia pilih kemeja tu, aku round2 kat kedai2 dekat2 situ, Jumpa baju budak. Aku beli la 2 pasang, nak cukupkan untuk anak buah aku yang tak cukup tadi. Tapi saiz yang kecik ada sepasang je. Tapi dia boleh cari kat kedai lain. So deal dengan Iki, kitorang pergi kedai lain dulu. Nanti Iki datang amik baju ni kemudian. Terima kasih la sangat2... Jasamu dikenang, Rezeki Adam dan Naim ni. Hati aku yang panas tadi tu pun terus sejuk. Ngeh3


Next, kitorang dibawa ke kedai kain sulam. Agak kecewa la sikit. Takda yang aku berkenan. Tapi memikirkan dah datang sini, beli je la. Corak dan warna aku tak berapa berkenan tapi kualiti kain tu okey je. Kat sini, rupiah aku dah tak berapa nak ada. Tapi bila tauke kedai cakap duit ringgit diterima, terus aku bersemangat. Sepasang RP150,000. Aku bayar pakai duit ringgit, sepasang RM50. Kalau ikutkan kerugian kat aku la, tapi halal je lah.


Memandangkan aku bayar kain sulam tu pakai duit Ringgit, makanya dapat la aku beli makanan. Time tu rupiah aku tinggal dalam RP250,00 je. So aku terpaksa cut untuk makanan ni RP100,000 je. Sebab nanti nak beli brownies kat Kartika Sari. Tapi orang kedai tu sporting laa, dia siap bagi lebih lagi.. Aku dapat beli Pisang Salai, Pisang Salai Crispy, Keropok Ikan, Kacang Bandung dan Kerepek Belinjau Sira. Semua Sedap! Orang kedai siap bagi seplastik untuk buat makan dalam van. Perghhhh.. Terima Kasih!!


Ekceli 4 jam yg diberi tu sangat pendek masanya. Biasanya orang datang sini, sehari suntuk, baru dapat tengok macam2. Tapi kitorang berjaya ikut masa yg diberi. Beberapa minit sebelum 4 jam, kitorang dah berjaya balik ke van. 

Next, lunch yuk, perut dah lapar.

Wednesday, 26 April 2017

SALAM Trip To Bandung: Floating Market

Assalamualaikum..
31 March 2017
Lokasi: Lembang, Bandung, Indonesia.


 Lokasi kitorang seterusnya adalah Floating Market! Yeayyy tempat makan lagi. Hahaha

Bayaran masuk RP20,000. Aku memang suka la style diorang kat sini. Tiket masuk dia adalah sejenis voucher. Boleh tukar dengan air. Ada banyak pilihan air pulak tu. Kali ni aku pilih nescafe panas.


Taraaa..  Masuk2 je terus jumpa ni.

Nak pergi ke tempat jualan dalam bot tu, kena berjalan ke depan lagi. Kena lalu tasik dulu. Nampak ada orang naik kayuh2.

Replika sampan. Macam tu la rupa sampan yang diorang guna tu.

Time ni aku dah berjalan ke jauh kedepan. 



Dari jauh pun aku boleh nampak diorang melompat2. 


Yeyeah! Rock Ooo!

Okey dah sampai kat kawasan jualan. Kat dalam ni pun ada tempat untuk tukar air.

Taraa.. Nampak dah sampan yang real.

Kat sini urusan jual beli berkonsepkan cashless. So kena tukar coin dulu. Ada banyak kaunter. Pilih je yang mana satu.

Aku tukar RP30,000



Banyaknya pilihan..

Disebabkan kitorang dah rasa kesedapan Batagor kat The Lodge sebelum tu, so kat sini pun masing2 nak beli Batagor.


Kitorang je pun dah berapa orang amik turn.


Time tu jugak diorang prepare.
 Panas2 dapat makan.


Sambil2 membeli tu, boleh jugak naik bot kayuh ni. 

Taraaa.. My Batagor dah siap..

Ekceli ni pun Batagor jugak. Aku tak sure siapa punya. Tapi dia nak yang Tauhu salut dengan inti bakso tu je. Yang kulit luar tu dia taknak. Okey jugak idea dia. Disebabkan tu, yang aku punya tu half2. Dua2 jenis aku dapat. Hahahhaa..

Tengok tu, kemain berselera diorang. Aku parking kejap Batagor aku kat situ, then pergi beli benda lain pulak, habiskan coin yang ada.

Tengah aku ralit tengok2 makanan, sayup2 dengar orang panggil nama aku. Rupanya geng lelaki iaitu En.Nashriq, En.Husin, Saiful dgn Abg Kemal tengah naik benda alah ni.

Diorang tangkap gambo dari dalam 'bot' tu. Baru la nampak real.

Durian Bakar. Siap dengan Pulut Hitam. Terbaiklah! Serius sedap bangat!
Rugi kalau tak try.

Es Duren (Ais Durian)
Durian, dibekukan jadi la ais.. Hahaha..
Yg belakang tu Pastel (Karipap) dengan Crispy Jamur (Cendawan)

Kat sini ada jugak dijual Sate Kelinci (Sate Arnab), aku memang nak try tapi di warning oleh ahli2 rombongan, jangan berani2 nak beli. Takut nanti Kak Lin menangis, sebab Kak Lin ni very de pencinta haiwan terutamanya kucing dan arnab. So, aku pun membatalkan la hasrat tu. Banyak lagi benda lain yang boleh dibeli.

Aku rasa aku memang enjoy la makan kat sini. Siap habis kan orang punya lagi tu. Kuang3

Lepas selesai di Floating Market, kitorang ke Rumah Mode. Aku takde beli pape pun. Just cuci mata je. Kat sini ada peristiwa Sis Noren & Sis Watie hilang dari radar. Puas la mencari diorang. Last2 Akma terpaksa paging. Popular jap nama diorang kat sana. Hehehehe..


Lepas pegi Rumah Mode, kitorang pergi ke Butik Anakecil pulak. Kat sini aku dapat beli 2 pasang baju tidur dan sorang sepasang baju untuk Amani dan Auni.

Malam tu kitorang dinner Nasi Padang sekali lagi. Area dekat2 dengan hotel kitorang tapi tak sure la kedai mana.

Selesai sudah hari kedua di Bandung.
Hari yang indah.. dapat pegi tempat2 yang cantik.. (^_^)y