Monday, 8 January 2018

Weekend Holiday di Bayou Lagoon Day 1

Asaalamualaikum
Bayou Logoon, Melaka
5 August 2017

Al kisahnya akak aku, Ilah dan familinya ajak aku jalan2. Mula2 tak tau pun nak pergi mana tapi last2 decide pergi Melaka. Dah sampai Melaka pun takda halatuju lagi. Lepastu, lalu kat depan Bayou Lagoon. Kitorang turun la nak survey2, sekali tersangkut pulak. hahaha.. Makanya bercutilah kitorang kat sini.

Abang Long Iman

Alolololo... dia bawak geng pulak, Amin & Naim


Layankan je la..

Lepas dah survey2 harga, kitorang decide amik bilik yang siap ada jakuzi.
 Kemain lagi we all kan. Kelass gitu..


Depan bilik boleh nampak waterpark kat bawah nun.

Zoom sikit waterpark nye itu... Muahahaha..

Punya la eksaited amik bilik ada jakuzi, dah siap angkut beg semua. Sampai kat dalam bilik Krikk2.. Masing2 blur jap. Mana jakuzi nya?? Hadoi.. Rupanya kitorang dihantar ke bilik yang salah. Call balik dorang, ditukar ke bilik yang sebetulnya.

Taraaa... jakuzi.. Hahaha..
Ni akak aku paling suka. Dia yang beria nak sangat. 
Takpe la... Sekali sekala kan..

Dari bilik ni pun boleh nampak waterpark jugak.

Hero2 dah start beraksi. 

Achu nya pun dah start in mood. Yeyeah!!

Pantang tengok Achu bawak keluar fon, ada je nak tumpang sekaki.

Budak2 dah menggelupor nak main air. So semua pun bersiap la.
Tipu la kalau kata budak2 je, mak bapak budak termasuk achu pun sama je sebenarnya.
Tapi kitorang ada masa 2 jam je sebab time ni dah pukul 5 petang. Waterpark tutup pukul 7 petang.


Bilik yang kitorang amik tu, sekali dengan tiket masuk waterpark untuk 2 orang. Tiket tu jangan bukak dari tangan sebab esoknya boleh masuk lagi pakai tiket yang sama. Insan2 yang selebihnya beli tiket masa nak masuk.

Kaunter tiket. 
Rezeki kitorang sebab ada promo sempena Merdeka.

Beratur nak masuk

Laju je masing2.


Hui meriahnya..
Masa datang Team Building dulu, tak la semeriah ni. 
Kolam pun ada satu je. Sekarang dah upgrade.

Memulakan aksi

Ada orang tu praktis. Maklumla.. dah pergi kelas renang.

Nasib baik la aku tergerak hati nak bawak track suit. 
Ada instinct bakal main air kot. Ni la satu-satunya tshirt yang aku beli kat Langkawi haritu. Pakai untuk masuk kolam pulak ye.

Dah naik sheikh dah

Kitorang kasik can budak2 dulu. Kejap lagi baru terjun.



Amin masih lagi takut main air. Dia punya area kat tepi je. 
Tak sampai ke tengah.

Tak kisah la Amin, enjoy dengan cara tersendiri.

Yang si adik apa pun dia redah je


 
Bonding time. Father and son.

Baru nak tangkap gambo dah sampai bawah dah. Iman dengan Abah dia.
Aku tak berani naik. Dulu ada la try lepastu tenggelam dalam air. Huhu..

Dapat main sekejap je, dah kena naik. Takpe2, esok masih ada.

Esok aim nak masuk sini.

Dah balik bilik, Amin menggelupor lapar. Tadi masa main tak ingat apa dah.
Cepat2 kitorang besiap. Lepas magrib terus pergi makan.

Sementara tunggu bos amik kereta.

Konon2 pergi tempat makan yang famous. 
Sekali beratur panjang sampai sejam. Nak makan pun dah tak lalu dah. Kenyang angin. 

 


Macam2 order. Kerang rebus, Siakap 3 rasa, Sotong goreng tepung, Udang Butter dan Kailan Goreng. Separuh dari siakap tu buat bakar tapi siap bawak balik simpan dalam fridge. Huhuhu

Lepas makan, pegi ronda2 bandar Melaka tengok beca. Iman yang nak tengok sebenarnya. Dari siang lagi nak tengok. Tapi bila dah sampai, dia tidur pulak. Kejut2 pun tak bangun. Dah sampai hotel baru bangun. Apa lagi, meraung la.. Hehehe..

 

Cewahhhh.. Minnie mouse la..

Naim je yang dapat tengok. Iman dan Amin dah kelaut dah.



Next time boleh la try naik. Pegi siang2.

Lepas tu, balik hotel la. 
Ingat nak berjakuzi malam ni tapi last2 dalam mimpi je.
 See u tomorrow lah.. Hehe




Thursday, 28 December 2017

Cuti- Cuti Langkawi: Makam Mahsuri

Assalamualaikum..
5 July 2017
Lokasi: Makam Mahsuri, Langkawi.

Harini kitorang gigih jugak nak pergi Makam Mahsuri. Setelah ditipu banyak kali oleh Mr.GPS, last2 kitorang ikut je sign board, cari sendiri. akhirnya berjaya jugak.

Ikut Sign board lagi senang.


Dah sampai. Nak masuk kena beli tiket ye.
Dewasa RM12, kanak-kanak RM6


Ok dapat dah tiket




Okey jom



Baju oren harini. So sweet..


Carta salasilah Mahsuri. Dah sampai dah keturunan yang ke 7




Dalam ni macam muzium la tunjuk barang2 zaman dulu kala.


Kalau tak silap ada persembahan tapi time ni hari cuti diorang. 
So tak dapat la tengok.


Ni lah Makam Mahsuri. Al Fatihah....








Okey kat sini ada banyak2 rumah. Boleh masuk tengok satu2.
Kedudukan dia dekat2 je, depan2.

Mak taknak masuk. Nak duduk rehat kat sini. So aku masuk dengan Abah.
Disebabkan dekat depan tu je, tak pe la. Boleh nampak. Kalau jauh, tak berani la nak tinggal.






Aku tak sure yang mana satu rumah yang Mahsuri duduk tu. Maybe yang ni, maybe jugak bukan. Tapi Makcik pekerja situ cakap asalnya rumah ni kat lain, tapi diorang bukak dan pasang balik kat sini. Senang, letak je semua kat satu tempat.

Ada jugak rumah ayah Mahsuri tapi tak snap pulak. 
Kagum sangat la tengok macam mana orang dulu2 buat rumah.




Yang ni rumah penghulu. Makcik pekerja kat situ cakap, kalau zaman dulu2, segala kenduri kendara dibuat kat rumah penghulu. Agaknya sebab besar, boleh tampung ramai2.

Yang ni aku masuk. Dalam dia macam muzium. Macam2 ada.
















Sebelum turun boleh la sign ramai2 ye.


Nak sign, pen tarak so selpie je lah

Ok, jom tengok Telaga Mahsuri pulak


Siap berpagar




Ni lah rupa telaga nya. Masa aku pergi dulu, tengah renovate lagi. Ni dah elok dah.
Tapi bukan boleh suka hati pegi cedok air okey.


Ni ha air dia siap ada jual. Tapi time ni kedai tak bukak.
kalau ikut harga kat situ ada RM2, ada RM7. maybe boto kecik dengan botol besar la.


Maybe jugak yang dijual tu air yang dah ditapis. Sebab ada rumah penapisan air ni.

Dalam tu jugak ada kedai cenderamata. Kat sini aku beli la jugak sehelai tshirt sebab baru teringat aku tak beli sangat cenderahati. Sebok beli coklat je dari hari first tu.
Dalam ni jugak ada toilet. Free je takda kena bayar. Sempat jugak la aku meninggalkan hasil. Muahahahahaha..

Dah habis pusing, pulanglah kami ke hotel.



Lepas kemas barang, check out, maka berangkat lah kami. Pulangkan kereta dulu, lepas tu dihantar ke jeti. Yang tengah tu hasil shopping. Nampak macam sikit, hakikatnya banyak. Dah sumbat2 bagi padat sebab senang nak angkut.

Maka tamatlah percutian kami 3 beranak.
Syok ooo.. Next trip please.. (^_^)y