Wednesday, 8 June 2011

Petua Kurangkan Demam Kuning Bayi

Assalamualaikum.. Salam sejahtera..
Dah beberapa hari ni keje mencari petua untuk demam kuning je..
Semua gara-gara anak sedara yg terkena demam kuning..

Macam2 petua ade... hehe


1. Sengkuang Cina
Sagat/parut sengkuang cina, then perah, 
ambil air nye dan beri baby minum dlm 1 sudu kecil gitu.


2. Kucai
Ramas2 daun kucai, then air nya campur dengan air mandian baby tu, mandikan.
selepas mandi x perlu dibilas dengan air biasa pula. Biarkan kering.


3.Daun Inai
Rebus daun inai. Kemudian mandikan baby dengan air rebusan tu. 
Juga x perlu dibilas dan biarkan kering.


4. Asam keping
Rebus asam keping sehingga hancur. Air rebusan tu, mandikan baby. 
Macam biasa, x perlu dibilas.
Kalau ikut petua orang tua2, rebus ikut nombor ganjil. 
Hari pertama 3 keping, hari kedua 5 keping, 
hari ketiga 7 keping dan seterusnya sampai sembuh. 
Sebab nye wallahualam, x tau la pulak.

5. Bunga Jasmine/Melati
haa.. ni de jual kat kedai sensei aka kedai ubat cina.
Ade ubat dlm uncang. Just rebus je then, air tu mandikan baby.
Bahan utama nye adalah bunga melati yg dikeringkan. 
Baunya macam teh bunga yg kite minum tu.
Alhamdulillah, lepas Iman guna ni, kuning nye dah kurang.


6. Daun Pegaga
Cara nye, blander daun pegaga tu, lepas tu tapis.
Untuk ibu, air nye tu minum la.
Untuk baby, just titiskan ke dalam mulut. Setitis dua je.


Macam2 kan..
Tapi ape2 pun susu ibu adalah penawar paling mujarab..
Ibu2 dinasihatkan menyusukan baby sekerap yg boleh.
Petua2 ni sebagai alternatif kite.. selagi boleh try la..
Hasil nye hanya Allah yg menentukan..
Wallahualam... :) 

6 comments:

Aida Omar said...

banyaknye petua dia..hihih
berguna nie..

:)

ismiladyjaja said...

yg jenis mandikan tu ok je..
tp yg bagi minum cam x berani la.
walaupun de orang yg dh try, menjadi..

Pojiekyra said...

haaa mak kyra pkai y inai tue bg mndi baby..mnum pon elok gak bg ibu hehehe

ismiladyjaja said...

mnum air inai tu ker??

Pojiekyra said...

yupp..mnum air inai. n bhan lain ag..elok tuk bdan ibu...

armouris said...

lagi info tentang bayi kuning di SIHAT SELALU - Penyakit Bayi Kuning