Monday, 18 April 2011

Leopard kesedihan

Assalamualaikum... Salam sejahtera... :)

Kisah nie adalah tentang seekor Leopard aka Harimau Bintang.
Alkisahnya sang ibu keluar mencari makanan seperti biasa.
Anaknya ditinggalkan di sarang.


Sang ibu merupakan pemangsa yg hebat.
Rezeki yg dia dapat akan dibawa pulang untuk anaknya juga.
Tapi hari tu dia pulang dengan tangan kosong je.
Dia rasa x sedap hati & nak cepat2 pulang.


Di sarang, sang anak yg belum pandai memburu hanya tahu bermain aje.
Golek2, guling2, lompat2.
Bergumbira dalam dunianya sendiri.


Dari celah2 semak, ada mata yg memerhati.
Seekor ular sawa. Dia bergerak perlahan2.
Tunggu masa je, membelit sang anak leopard yg leka...

Bila sang ibu sampai, anaknya dah dimakan oleh si ular sawa.
Sang ibu yg marah mencakar2 si ular sawa tue.
Si ular sawa berjaya menyorok dalam lubang di celah2 batu.
Tapi sang ibu tak berganjak dari situ. Tunggu sampai si ular sawa keluar.
Akhirnya si ular sawa yg rimas memuntahkan balik anak leopard tue.

Sedeh sang ibu bila tengok bangkai anakya yg dah separuh reput.
Dia menggonggong bangkai tersebut, bawak jauh2.
Di satu tempat, sang ibu tersebut menjilat2 bangkai anakya,
kemudian menjalankan upacara ritual dengan memakan bangkai tue..

Bila dah selesai, sang ibu meraung2 kesedihan..
Dia xnak membalas dendam.
Apa yg dia nak hanya la anak kesayangannya kembali...

Ye kawan2.. pengajaran dari kisah nie:
1. Haiwan pun tau sayangkan anak.
              2. Jangan tinggalkan anak tanpa pengawasan
     3. Janganlah kita menyimpan dendam.

Cite ni diadaptasi dari Nat Geo Wild. hehe
Renung2 kan dan selamat beramal.... :)


5 comments:

deDetz said...

aduh..sedihnya baca..
dah la leopard tu cute!

ismiladyjaja said...

aha.. masa tengok anak leopard tue dah mati memang sdeh sangat2..huhu

kyra_G said...

hehe dia xsimpan dndam tp tguu msa nk ngap lak ular sawa tue huhu..
papew pown mmg cedeyy..kawai no leopard

Aida Omar said...

entry yang banyak moral value..

sedih + geram plak tgk leopard tu..

ismiladyjaja said...

ekceli nie bkn pic dlm nat geo wild. tapi ala2 la.. hehe boleh la kan..